STAND-UP COMEDY Ανατρέποντας την κωμωδία
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΡΜΙΔΗ http://www.os3.gr/
«Τo stand up comedy είναι ένα πλαίσιο διάλογου, με συνομιλητές τον κωμικό και το κοινό.
Ο κωμικός στροβιλίζεται στο κέντρο του κοινού, στο κέντρο του κόσμου, τολμά, επιχειρεί ορισμένα λυτρωτικά βήματα και η σκηνή γίνεται μια ιδιότυπη 'αρένα'»
Μόνο αν απελευθερωθείτε από όποια ταμπού και ντροπές μπορεί να έχετε, θα απολαύστε, το stand-up comedy, το διαφορετικό αυτό είδος θεάτρου, μια διαδραστική κωμωδία, που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο ελληνικό κοινό. Ηθοποιοί με ταλέντο στον (αυτο)σαρκασμό, παρουσιάζουν ξεκαρδιστικά μονόπρακτα, «πειράζουν» τους θεατές και κάνοντάς τους για λίγο πρωταγωνιστές, προσφέρουν τελικά, λυτρωτικό γέλιο!
Οι ρίζες της stand-up comedy εντοπίζονται σε παραδοσιακές μορφές διασκέδασης του 18ου-19ου αιώνα, στo Music Hall και στο Βαριετέ κλπ. Κύριο συστατικό της είναι το χιούμορ, που πηγάζει από πολλά θέματα: από τα ανορθόδοξα της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέχρι τον κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό. Η επικαιρότητα, η καθημερινή ζωή, οι σχέσεις, εμπνέουν τους κωμικούς οι οποίοι με όπλο το καυστικό χιούμορ, αναπτύσσουν διάλογο με το κοινό, κάνουν μιμήσεις, αυτοσχεδιάζουν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται.
Η σκηνοθέτης Λουκία Ρικάκη, πριν 16 χρόνια, ήταν η πρώτη που πίστεψε ότι το ελληνικό κοινό ήταν έτοιμο να δεχτεί αυτή την εναλλακτική ψυχαγωγία.
Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το «Comedy Club» (Aιόλου 48-50, Μοναστηράκι) όπου καθημερινά διαφορετικοί ηθοποιοί, δίνουν μια ξεχωριστή παράσταση, πάντα σε συνάρτηση με τις αντιδράσεις του κοινού! Όπως μας λέει η ίδια, «τo stand up comedy είναι ένα πλαίσιο διάλογου, με συνομιλητές τον κωμικό και το κοινό. Ο κωμικός στροβιλίζεται στο κέντρο του κοινού, στο κέντρο του κόσμου, τολμά, επιχειρεί ορισμένα λυτρωτικά βήματα και η σκηνή γίνεται μια ιδιότυπη 'αρένα'».
Ο Διονύσης Ατζαράκης είναι ένας από τους ταλαντούχους κωμικούς που συμμετέχει στην ομάδα του Comedy Club και χαρίζει, με το δικό του τρόπο, άπλετο γέλιο στους θεατές.
Οι δυο τους μας βοηθούν να μάθουμε καλύτερα το τι συμβαίνει με το ιδιαίτερο αυτό show.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ To πρώτο πράγμα που αναρωτιόμαστε είναι πώς δέχεται το ελληνικό κοινό, το ιδιότυπο αυτό χιούμορ που πολλές φορές μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση ορισμένους, όχι καλά προετοιμασμένους, θεατές. «Υπάρχει κοινό που ξέρει γιατί έρχεται και άλλο που ξαφνιάζεται και του παίρνει λίγο χρόνο να προσαρμοστεί», εξηγεί η κ. Ρικάκη. «Γενικά ως λαός είμαστε εξωστρεφείς και ακόμη κι αν έχουμε κοινωνικά ταμπού, αφηνόμαστε στη λυτρωτική λειτουργία της εναλλακτικής κωμωδίας γιατί πράγματι απελευθερώνει τα ένστικτα. Είναι πολύ κοντά στο ιδιόμορφο βαλκανικό και μεσογειακό ταμπεραμέντο μας. Βέβαια, υπάρχουν και οι θεατές που θέλουν να πουν την εξυπνάδα τους, ενώ άλλοι ενοχλούνται και φεύγουν». Ο Διονύσης θεωρεί ότι το ελληνικό κοινό δεν είναι τόσο ενήμερο. «Έχει τύχει να έρθουν άνθρωποι στο μαγαζί που δε γνωρίζουν τι ακριβώς πρόκειται να παρακολουθήσουν και πολλοί φοβούνται ότι ο κωμικός μπορεί να αρχίσει να ασχολείται μαζί τους με σκοπό να τους γελοιοποιήσει. Πάντως όσοι μας επισκέπτονται, τελικά διασκεδάζουν αφάνταστα και γελούν με την καρδιά τους.»
Η ΑΣΤΕΙΑ... ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Τα θέματα που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό είναι κυρίως αυτά που σαρκάζουν τις ερωτικές σχέσεις, τις οικογενειακές, αλλά και θέματα καθημερινής συμπεριφοράς στη ζωή, στην εργασία κλ.π... «Διότι όλοι τα έχουμε βιώσει. Προσκαλούμε το κοινό, να μοιραστεί μαζί μας τις πιο τρελές περιπέτειες που είχε να μας πει, τα παράπονα του, αλλά και τις καλές στιγμές, γιατί κωμωδία σημαίνει κυρίως κατανόηση, συντροφικότητα κι άφθονα γέλια. Προσκαλούμε το κοινό να συμμετέχει, να αντιδρά, να απαντά, και να ρωτάει, να ενθουσιάζεται, να χειροκροτά, αλλά κυρίως να γελάει με την ψυχή του»! Ωστόσο, υπάρχουν και όρια: «Η κωμωδία οφείλει να μην ξεφεύγει από τα όρια της ηθικής. Δεν κάνουμε πλάκα με κάποιον ή για κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε μια κατάσταση την οποία δεν επέλεξε ο ίδιος, πχ ένα ατύχημα. Στηλιτεύουμε όμως ότι μας σκλαβώνει την ελεύθερη σκέψη και δράση, δηλαδή τον καταναλωτισμό, τα κοινωνικά ταμπού, τις κοινωνικές ανισότητες, τον συντηρητισμό, τον φανατισμό, τον ρατσισμό κλπ.»
Το stand-up comedy ταυτίζεται με μία λέξη: χιούμορ. Όπως λέει η κ. Ρικάκη «Δεν γίνεται να αντιμετωπίζουμε τη ζωή χωρίς να τη σατιρίσουμε και κυρίως να σατιρίζουμε τους εαυτούς μας. Τα φτερά του χιούμορ, μας εξοπλίζουν με τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα με μια άλλη οπτική που αφήνει περιθώρια για μια πιο δημιουργική σκέψη». Για τον Διονύση, το χιούμορ είναι «μια επιλογή που κάνεις, για το πώς να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα».
Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ...
Ένας ηθοποιός για να κάνει το show αυτό σίγουρα απαιτείται να έχει κάποια ιδιαίτερα προσόντα αφού εδώ «η θεατρική σύμβαση δεν ισχύει», υποστηρίζει η κα Ρικάκη.
«Το κοινό δεν έρχεται διατεθειμένο να καταναλώσει την παράσταση, να ακούσει κείμενο προκαθορισμένης διάρκειας, να αποδεχθεί τον τρόπο επικοινωνίας που έχει επιλέξει ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης. Ο κωμικός εκτίθεται μπροστά σε όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα, συνομιλεί μαζί τους., δεν χρησιμοποιεί την εξουσία της σκηνής. Προσκαλεί το κοινό στη σκηνή. Αυτή η αναμέτρηση, απαιτεί μια ειδική τεχνική επικοινωνίας».
Ο Διονύσης μιλάει μέσα από την εμπειρία του: «Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη, ο ηθοποιός εδώ δεν καλείται μόνο να ερμηνεύσει. Πρέπει να γράφει τα κείμενά του, να σκηνοθετεί τον εαυτό του και να είναι ικανός στον αυτοσχεδιασμό, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να 'χτίσει' πάνω στα σχόλια του κοινού. Αυτό δίνει έναν πολύ προσωπικό τόνο στη παράσταση, πράγμα που σημαίνει πως πολύ συχνά φεύγουμε από τις στάνταρ επιθεωρησιακές θεματολογίες και φτάνουμε στη εξιστόρηση βιωμάτων, εμπειριών και προσωπικών παρατηρήσεων. Είναι σαν ψυχανάλυση. Μόνο που μας βγαίνει τσάμπα!».
Το όλο θέμα γίνεται πιο δύσκολο, όταν οι κωμικοί δεν είναι καν επαγγελματίες ηθοποιοί. Η ομάδα του «Comedy Club» περιλαμβάνει ένα δικηγόρο, ένα γιατρό, ένα γυμναστή, ένα θεολόγο και άλλες ειδικότητες!
Κρατάμε τα λόγια της κας Ρικάκη για να δώσουμε έναν «ορισμό» στο ανατρεπτικό και άκρως διασκεδαστικό αυτό είδος κωμωδίας. «
Είναι απελευθέρωση, δύναμη, ενέργεια, εξάσκηση κριτικής σκέψης, ομορφιά! Τι πιο όμορφο από κάποιον που γελά;»